fredag den 24. september 2010
fredag den 30. april 2010
onsdag den 28. april 2010
søndag den 10. januar 2010
onsdag den 6. januar 2010
tirsdag den 5. januar 2010
Kopier af kamme
Lige siden stenalderen har vi brugt kamme for at styre de viltre lokker. Stenalderkammene var grove kamme i ben med tre eller fire tænder. I broncealderen var kammene bl. a. lavet af horn, og fundet velbevaret i egekisterne. Den mest kendte er sikkert Egtvedpigens kiste.
Fra jernalderen blev kammene lavet i hjortetak, da hjortetak, der er slebet tynd, er elastisk, så tænderne ikke knækker.
Vikingetidens kamme bliver større og hele pragtstykker lavet i hjortetak fra kronhjort eller elg.
I middelalderen bliver de fleste kamme lavet som dobbeltkamme, der ligner nutidens tættekamme. Materialet var mest hjortetak, men også ben eller en blanding af de to materialer.
Billederne er med broncealderkam i horn, jernalderkam med tandplader i hjortetak og middelalder dobbeltkamme med tandplader i hjortetak og samleskinner i ben.
Varer i hjortetak
Skeer i mange forskellige størrelser
Når man fortæller om hornarbejde, er der mange tænker på hornskeen som spiseske og historien om, at de bare lige blev tørret af i trøjeærmen og sat op i en strop under bjælken, indtil skeen skulle bruges igen.
Det er da også rigtig at det hornskeen ofte var et personligt stykke værktøj, som man passede på og ikke tillod andre at bruge. Nu bliver skeerne lavet i mange forskellige størrelser og til forskellige formål f.eks. saltske, barneske olivenske, spiseske og mange andre
Abonner på:
Opslag (Atom)